Discursul profesorului Emil Constantinescu, preşedintele României 1996-2000, în deschiderea World Petroleum Council Expert Workshop


În domeniul resurselor energetice, este nevoie de o perspectivă cuprinzătoare care să poată armoniza interesele globale, naţionale şi locale aşa cum este nevoie şi de un arbitraj între interesele corporaţiilor şi cele ale cetăţenilor. 

Planurile de acţiune anticriză, care domină politicile publice occidentale, concentrate pe diminuarea consumului excesiv şi întărirea disciplinei financiare, privesc efectele nu şi cauzele unei crize de sistem. O abordare holistică este necesară pentru a-i provoca pe responsabilii din domeniul deciziilor politice, din mediul de afaceri şi din mediul academic să se îndrepte către noi moduri de gândire şi forme noi de acţiune. O viziune a viitorului trebuie să aibă în vedere capacitatea resurselor umane înalt educate de a genera un progres al ştiinţei şi tehnologiei corelat cu caracterul limitat al resurselor naturale. Această viziune poate fi resortul unei intuiţii creative care să producă strategii durabile ale căror constrângeri sunt realitatea, chibzuinţa şi resursele limitate. Până la elaborarea unor noi concepte, a căror apariţie este frânată de interese politicianiste, corporatiste şi de populismul mediatic, avem nevoie de cât mai mulţi oameni, care să gândească strategic, sesizând limitele, stabilind condiţiile esenţiale ale anticipării pentru a obţine progresul în mod realist.

Globalizarea nu elimină Agendele Naţionale şi fiecare stat are datoria să-şi elaboreze o strategie de dezvoltare economică după cum dispune sau nu de o bază de materii prime minerale şi în funcţie de cantitatea, calitatea şi tipul de resurse naturale ale subsolului, având în vedere că în prezent nu există niciun stat care să beneficieze de toate tipurile de resurse minerale necesare. Identificarea tipurilor de substanţe minerale din subsolul fiecărei ţări, a distribuţiei lor regionale, a valorii lor utilitare, a modului şi gradului de utilizare în diferite domenii ale economiei, a posibilităţilor de a crea ramuri industriale noi sunt elemente de bază pentru elaborarea unor strategii de valorificare a patrimoniului naţional pe termen lung.

Societatea Cunoaşterii nu diminuează importanţa resurselor minerale, ci aduce o nouă provocare: folosirea inteligentă a acestora prin încorporarea lor într-o viziune asupra viitorului. Societatea Cunoaşterii marchează în acelaşi timp o schimbare radicală a raporturilor dintre ştiinţă, politică şi societate. În această dimensiune nu mai pot exista strategii şi politici raţionale „independente” faţă de ştiinţă. Oamenii de ştiinţă sunt somaţi să ofere societăţii tot ceea ce ştiu, să nu treacă sub tăcere ceea ce încă nu ştiu, să facă loc punctelor de vedere diferite conturate în cercetare, pentru a oferi factorilor de decizie politică şi economică, precum şi cetăţenilor, o analiză obiectivă a fenomenelor de interes general.

În ciuda vehiculării în spațiul public a unor soluții utopice sau populiste industria petrolului are un rol important nu numai în prezent, cât și în viitor, în care inclusiv dezvoltarea industriilor regenerabile este legată de succesul industriei petroliere.

Un bun management trebuie să stabilească un obiectiv ideal, dar trebuie să aibă la îndemână soluţii care pot răspunde flexibil schimbărilor inevitabile pe plan local şi global. Deconectate de la problemele economiei reale, cele mai strălucite strategii vor eşua dacă nu sunt capabile să ia în considerare tendinţele în continuă schimbare ale pieţei de materii prime.

Nu vom progresa însă dacă nu vom înţelege că Era globalizării şi Societatea Cunoaşterii cer o altă abordare a deciziilor politice, a mediului de afaceri şi a societăţii civile într-o nouă simbioză în care managementul unei companii nu este numai în responsabilitatea proprietarilor acesteia, ci trebuie să servească interesele tuturor părţilor interesate: angajaţi, clienţi, furnizori şi, într-un cadru mult mai larg, guvernele și societatea civilă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *