Mesaj Ministerul Energiei


Doamnelor și domnilor,
Distinși participanți,

Îmi face plăcere să salut organizarea la București a WPC Expert Workshop 2019, care aduce în atenția participanților la acest eveniment o temă de real interes, privind metodele și tehnologiile de creștere a gradului de recuperare a hidrocarburilor în câmpurile mature. România este una dintre țările fondatoare ale Consiliului Mondial al Petrolului, din cele 22 de reuniuni ale Congresului Mondial al Petrolului organizate din anul 1933 și până acum, cea din 1979 fiind organizată la București.
În actualul context internațional, specialiștii din industria petrolieră din întreaga lume se confruntă cu scăderea rezervelor existente de hidrocarburi disponibile comercial, astfel încât inițiativele de colaborare internațională sunt esențiale pentru a asigura securitatea energetică. Pentru atingerea țintelor în domeniul energiei și climei, suntem preocupați cu toții de necesitatea unor transformări profunde a sistemelor energetice naționale și de creșterea flexibilității acestora, de o nouă structură a pieței, precum și de consolidarea cooperării internaționale și coordonarea în domeniul politicilor energetice. Astăzi, ne dăm seama din ce în ce mai mult că inovarea devine un element la fel de important pentru securitatea energetică, prin faptul că ea contribuie la dezvoltarea de  noi tehnici, metode și tehnologii de explorare, exploatare, producție, transport și consum energetic. Inovarea permite companiilor din industria petrolieră să dezvolte noi metode de creștere a eficienței energetice, de valorificare coerentă, în condiții de rentabilitate, a resurselor energetice de care dispunem, de explorare și dezvoltare de noi zăcăminte și de creștere a gradului de recuperare din zăcămintele mature.
România este țara unor premiere notabile, țara primei producții de petrol înregistrată oficial în statisticile internaționale, a primei sonde petroliere comerciale din lume, a primei rafinării industriale construită în anul 1857 și a primului oraș din lume iluminat public cu petrol lampant. Ne bucurăm de o tradiție îndelungată de peste un secol și jumătate în domeniul țițeiului și de peste un secol în domeniul gazelor naturale și această tradiție ne obligă să ducem mai departe munca atâtor generații de specialiști. Toate aceste repere, în timp, au așezat România între ţările petroliere cu o recunoaştere internaţională a competenței şi a experienţei specialiştilor români din acest domeniu. Este un lucru recunoscut că specialiștii din industria petrolului reprezintă o valoare națională la fel de importantă ca petrolul în sine și un vector de creștere competitivă în sectorul petrolier. Pentru că, așa cum se spune în lumea petroliștilor – „Nu aveți petrol, dar poate aveți specialiști în petrol”.
Doar prin profesionalismul și implicarea specialiștilor din sectorul petrolier, vom putea face față tuturor provocărilor și vom putea identifica soluții viabile, pe termen lung, pentru asigurarea securității în aprovizionarea cu energie, scăderea impactului asupra mediului înconjurător și accesul tuturor cetățenilor la sursele de energie.
Sectorul energetic din România este unul stabil, plasat într-o poziție geostrategică deosebită și care promovează un mix diversificat de resurse disponibile. Dar ce se va întâmpla când aceste resurse se vor termina? Cum va arăta sistemul energetic peste câteva decenii? Răspunsul la această întrebare depinde numai de noi. Soluțiile există, trebuie însă să avem determinarea de a face schimbările necesare. Experienţa preţioasă pe care o avem în sectorul energetic, specialiştii care lucrează în acest sector, potenţialul de resurse de care ne bucurăm, ne oferă şansa extraordinară de a dispune asupra viitorului nostru energetic.
De aceea, asemenea reuniuni tehnice ale specialiștilor din domeniul petrolier, au potențialul unei adevărate platforme de discuții care să asigure o analiză atentă a problematicilor energetice cu care se confruntă industria petrolieră și se dovedesc a fi un mijloc important de dezvoltare, diseminare și promovare a celor mai noi și valoroase tehnologii și idei din domeniul petrolier.
Doresc tuturor participanților la WPC Expert Workshop Bucharest 2019 mult succes, discuții fructuoase, experiențe valoroase împărtășite cu această ocazie și schimburi cât mai interesante de idei și opinii!

Doru Vișan
Secretar de Stat
Ministerul Energiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *