Press release


COMUNICAT
WPC EXPERT WORKSHOP
Prima reuniune a Comitetului Național Român pentru
Consiliul Mondial al Petrolului

București, 24 octombrie 2019

Prima reuniune a Comitetului Național Român pentru Consiliul Mondial al Petrolului a reușit să determine la București nume sonore din industrie în cadrul WPC EXPERT WORKSHOP, desfășurat în perioada 21-22 octombrie a.c., manifestare de profil, având ca temă” Creșterea eficienței recuperării hidrocarburilor pe zăcăminte mature. Metode și Tehnologie pentru cooperare”.
România este membru fondator al Consiliului Mondial al Petrolului, încă din anul 1933, asociație profesională nonprofit. Aceasta este principala organizaţie mondială în domeniul petrolului şi gazelor naturale, un forum în cadrul căruia se dezbat probleme legate de industria de petrol, din perspectivă mondială, într-un mod strict non-politic.
Primul Congres s-a desfasurat în anul 1933, la Londra, iar Romania a organizat în anul 1979, la București, a X-a ediție a Congresului Mondial al Petrolului.
Ca dovadă a respectului la adresa specialiștilor din lumea petrolului, și cu deplină considerație pentru tradiția românească în acest sector, primul eveniment de dupa 1979, desfasurat in Romania, sub egida Consiliului Mondial al Petrolului a fost găzduit de sala de evenimente al Cabinetului de Avocatură Mușat și Asociații.
Experți din peste 15 țări membre ale Consiliului Mondial al Petrolului, printre care reprezentanți ai 4 țări dintre primele 6 producătoare de țiței, precum și delegați ai 2 țări dintre primele 3 deținătoare de reserve de gaze naturale din lume, au abordat dintr-o perspectivă novatoare aspectele clasice de explorare și exploatare a resurselor naturale de hidrocarburi.
Ca exponent al spiritului democratic din România, ca politician de cel mai înalt nivel și nu în ultimul rând, ca formare profesională universitară corespunzătoare temei evenimentului, domnul Emil Constantinescu, Președintele României între anii 1996 – 2000, a participat la Ceremonia de deschidere, în calitate de invitat de onoare, alături alte personalități ale lumii petrolului.
O viziune a viitorului trebuie să aibă în vedere capacitatea resurselor umane înalt educate de a genera un progres al ştiinţei şi tehnologiei corelat cu caracterul limitat al resurselor naturale. Această viziune poate fi resortul unei intuiţii creative care să producă strategii durabile ale căror constrângeri sunt realitatea, chibzuinţa şi resursele limitate. Până la elaborarea unor noi concepte, a căror apariţie este frânată de interese politicianiste, corporatiste şi de populismul mediatic, avem nevoie de cât mai mulţi oameni, care să gândească strategic, sesizând limitele, stabilind condiţiile esenţiale ale anticipării pentru a obţine progresul în mod realist.” – a precizat în discursul său, dl. Emil Constantinescu.
Ar fi nedrept să evidențiem vreuna dintre numeroasele prezentari de înalt nivel profesional, dar nu putem trece peste prestația de excepție a domnului profesor Anatoly Zolotukhin a cărui carieră este asociată cu Gubkin State University din Moscova, de aproape 50 de ani.
Tandemul zăcăminte mature-tehnologii novatoare și-a găsit corespondentul prin prezența la lucrările Atelierului a unui număr de 14 studenți ai Universităților de petrol și gaze Gubkin din Moscova, respectiv cea din Ploiești în consonanță cu dascălii și mentorii acestora și ai altor generații de ingineri geologi sau petroliști, parte dintre ele cu reprezentare la eveniment.
Suportul financiar și logistic al unor companii din mediul privat și de stat din țara noastră a contribuit și el, în mare măsură la reușita unui eveniment unanim apreciat de însuși președintele Consiliului Mondial al Petrolului, dl. Tor Fjaeran, aflat pentru prima oară în România.
„Vă mulțumim tuturor pentru organizarea unui reusit atelier WPC Expert în București. Vorbitorii și coordonatorii sesiunilor tehnice au făcut o treabă bună abordând toate problemele importante legate de „creșterea valorificării hidrocarburilor din câmpurile mature”.
Văd atelierul ca un succes – modul în care a fost organizat, facilitățile și serviciile, prânzurile și cinele și excursiile suplimentare – toate au funcționat foarte bine.
Știu că au existat provocări înaintea Atelierului, dar acestea au fost solutionate constructiv. De asemenea, am apreciat colaborarea dintre Comitetele Naționale din România și Iran, recunoscând că România a fost principalul organizator.
Pe viitor, va fi important să colaborăm îndeaproape cu Secretariatul WPC de la Londra pentru pregătirea prezentării lucrărilor atelierului la Congresul de la Houston ”. – a spus dl. Tor Fjaeran, președintele Consiliului Mondial al Petrolului.
Așa cum a subliniat și dl. Fjaeran în finalul mesajului sau, WPC Expert Workshop Bucharest 2019 se înscrie în cadrul programului dintre două congrese (2017, respectiv 2020), concluziile urmând a constitui subiectul unei ample prezentări în decembrie 2020, cu ocazia următorului Congres Mondial al Petrolului, care se va desfășura în SUA, la Houston-Texas.
„Ne dorim ca WPC Expert Workshop Bucharest 2019 să constituie debutul unei serii de astfel de întâlniri cu dezbateri pe teme provocatoare, de actualitate și de perspectivă, plecând de la contextul echilibrului de relativă stabilitate, activitate umană-mediu înconjurător.
Partenerul CNR-CMP și totodată gazda desfășurării evenimentului nu s-a limitat la cea mai substanțială contribuție în organizare, ci – prin domnul Iulian Popescu – a invitat CNR să beneficize de aici înainte de spațiul fizic și afectiv al firmei MUȘAT & ASOCIAȚII pentru astfel de manifestari cu puternic ecou internațional.
Inspirat de această neașteptat de interesantă ofertăa am propus să abordam printr-un Forum, legislația comparată din domeniul petrolier (up-stream, piața de gaze naturale, legislație secundară, etc.) aplicabilă statelor membre ale Consiliului Mondial al Petrolului, initiativă apreciată de domnul președinte Fjaeran ca noutate în tematica Consiliului.
Vom încerca să convingem, prin acțiunile noastre, ale celor zece membri fondatori, ca prin lărgirea structurii Asociației, beneficiile vor fi reciproce atât pentru potențialii noi membri cât mai ales pentru Youth Committee, structura deja cristalizată prin grupul de studenți și masteranzi ai Universității de Petrol Gaze din Ploiești, pe care avem datoria să-i pregătim pentru schimbul de mâine.” a declarat dl. Corneliu Condrea – președintele Comitetului Național Român pentru Consiliul Mondial al Petrolului.
Comitetului Național Român pentru Consiliul Mondial al Petrolului a dobândit personalitate juridică la începutul acestui an, iar printre membrii fondatori se află: Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, CONPET S.A., Aegean Oil Consulting, Megaconstruct S.A., Romgaz S.A. Și KMG Internațional N.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *